tiistai 7. helmikuuta 2012

Presidentti ja Palácio de Belém

Portugalin presidentti oli ihan hauska setä. Kävimme eilen Belémin palatsissa presidentin vastaanotossa 11 muun enemmän tai vähemmän hermostuneen suomalaisvaihtarin kanssa. En olisi ikinä uskonut, että meitä on täällä niin paljon! Toisaalta moni opiskeli vakituisesti Coimbrassa tai Portossa ja siinä mielessä ei ole ihme, etten ole heihin täällä Lissabonissa törmännyt. Matkustimme J:n kanssa Belémiin jo aikaisemmin päivällä fiilistelemään. Siellähän me menimme viime syksynä kihloihin ja aurinkoinen Belém oli aivan ennallaan. Lämpötilakin nousi eilen taas 23 asteeseen ja Tejon vesi oli yhtä sinistä kuin aikaisemminkin.

Löysimme vihdoin Belémin leivosten, Pasteis de Belémien alkuperäisen kodin. En tiedä jouhtuiko se sinisillä kaakeleilla vuoratun kahvilan juhlavasta tunnelmasta vai leivonnaisten tuoreudesta, mutta kuvittelisin niiden maistuneen paremmilta kuin muista kuppiloista ostettujen Pastel de Natojen. (Pastel de Belémeiksi saa kuulemma kutsua vain tuosta kahvilasta ostettuja leivonnaisia.) Illalla oli sitten vuorossa vierailu presidentin palatsissa, jonka Portugalin kuningas oli aikanaan rakennuttanut itselleen kesäasunnoksi. Palatsi oli tietenkin hieno. Se muistutti tyyliltään Pietarin eremitaasia sekä Espanjan kuninkaan linnaa, jossa kävimme J:n kanssa Madridissa ollessamme. Joku menneistä presidenteistä oli innostunut myös portugalilaisen nykytaiteen keräämisestä. Olimme muiden suomalaisopiskelijoiden kanssa ilmeisesti aika etuoikeutettuja, koska kyseiset taideaarteet eivät ole missään julkisessa esittelyssä vaan presidentti käyttää linnaa nimenomaan vastaanottotarkoitukseen.

Varsinainen vastaaotto alkoi yhdessä linnan saleista, jossa presidentti piti meille suunnatun puheen. Hän kertoi lähtevänsä parin päivän päästä valtiovierailulle Suomeen ja tapaavansa siellä esimerkiksi Tarja Halosen sekä vasta presidentiksi valitun Sauli Niinistön. Meille selvisi myös, että presidentti on Esko Ahon hyvä kaveri. Cavaco Silva oli peloissaan Suomen tulevasta säästä kuultuaan huhuja 40 asteen pakkasista, mutta Suomen suurlähetystön edustaja tiesi huomauttaa, ettei Helsingissä ole ollut niin kylmä. Suomessa Portugalin presidenttiä odottavat muun muassa vierailu J:n työpaikalla Micronovalla ja Nokialla sekä risteily jäänmurtajalla. Virallisen vastaanoton lopuksi otimme hirvittävän määrän lehdistökuvia ja minä päädyin tönöttämään Suomen suurlähettilään ja presidentin vaimon väliin.

Vastaanoton jälkeen siirryimme linnan terassille, jossa meidän oli tarkoitus keskustella vapaammin presidenttipariskunnan kanssa, juoda cocktailit ja syödä jo toista kertaa sinä päivänä ihania Belémin leivoksia. Olin erään toisen tytön lisäksi ainoa, joka puhui kunnolla portugalia ja entisenä kielenopettajana ja lingvistinä presidentin vaimo oli meistä aivan innoissaan. Juttelimme koko cocktailtilaisuuden ajan lähinnä presidentin puolison kanssa ja hän oli hämmästynyt siitä, ettei Suomessa ole feminiiniä tai maskuliinia ja jopa hän-sanaa voidaan käyttää molemmista sukupuolista. "Ehkä tuosta johtuen teillä on Suomessa niin paljon naisia korkeissa asemissa", hän totesi. Nyt voin muuten sanoa, että jopa Portugalin presidentin vaimo on huomauttanut minulle brasilialaisesta aksentistani. (Brasilialainen kämppikseni totesi tähän, että: "Sinähän olet brassi!") Mitenkähän kauan kestää ennen kuin saan puheeseeni edes hitusen portugalilaista vivahdetta?

Vastaanoton jälkeen minut ja se toinen portugalia puhuva tyttö revittiin suoraan johonkin lehdistöhaastatteluun. Harmittaa vähän, koska sen takia emme päässeet lainkaan vierailemaan presidentin palatsin puutarhaan. Tutustuin vierailun aikana mukaviin uusiin suomalaisvaihtareihin ja sovimme, että menemme tänä iltana Musicbox-nimiseen baariin. Sitä ennen järjestämme kuitenkin puolalaiskaverilleni Monikalle yllätysillallisen, koska hänellä oli eilen syntymäpäivä. Päädyin valmistamaan tonnikalasalaatin ja ostamaan viiniä, koska pelkään yli kaiken keittiömme kaasuhellaa, joka polttaa kaiken pohjaan. Toivottavasti muut ovat keittiön käsittelyssä taitavampia!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti